Mitä kaikkea kannattaa huomioida, jos on lähdössä matkailuautolla Eurooppaan? Tässä kootusti meidän vinkkejä omien matkailuautoreissujen varrelta, joista voi olla hyötyä matkailuautoreissun suunnitteluun. Lue lisää ja katso myös video!
1. Matkailuauton paino ja varusteet
Kannattaa huomioida auton pakkauksessa tavaroiden painot, sillä herkästi voi käydä niin, että alle 3500kg autoissa painoraja ylittyy.
Jouduimme pari vuotta sitten kesällä Saksassa punnitusratsiaan. Oltiin juuri käyty tankkaamassa Dieseltankki täyteen ja vettäkin oli reilummin, joten painoraja ylittyi. Loppureissu ajeltiin niin, että vettä oli minimit mukana ja Dieseltankkiakaan ei tankattu missään vaiheessa enää täyteen saakka. Sillä pysyttiin alle 3500kg.
Kannattaa myös tarkistaa, mitä varusteita autossa tulee olla missäkin maassa, esimerkiksi huomioliivit, jauhesammutin, ensiapulaukku. Tästä linkistä löytyy lisätietoa pakollisista turvavarusteista.
Tarkista myös, että molemmat kaasupullot ovat täynnä ennen reissua. Meidän matkailuautossa kaasua menee vain ruoan tekemiseen ja veden lämmittämiseen (jääkaappi toimii pelkästään akulla), joten kaasupullot riittävät pitkälti keväästä syksyyn.
2. Tee jonkinlainen reittisuunnitelma, mutta jätä väljyyttä ja tee myös jonkinlaista varasuunnitelmaa
Varsinkin jos ei ole aikaa useita viikkoja tai kuukausia olla reissussa, niin on helpompi, jos on edes jonkinlainen reittisuunnitelma. Tällöin reissun päällä ei mene turhaa aikaa reitin suunnitteluun, ottaen huomioon että reissun varrella joka tapauksessa tulee jotain muutoksia. Ennemmin vaan ne pienet muutokset suunnittelee uusiksi.
Kiinnostavia paikkoja voi helposti lisäillä vaikka omaan Googlemapsiin ja sitä kautta alkaa hahmottamaan reittä. Meidän käymiä kohteita löytyy blogikirjoituksista tai YouTube -videoista. Loput kesän 2023 reissun kohteet vielä tulossa.
3. Tarkista, mitä vinjettejä tarvitaan missäkin maassa tai mitä ympäristötarroja tarvitaan missäkin kaupungissa
Helpointa on tilata ympäristötarrat suoraan kotiin ja esimerkiksi Ranskan ympäristötarraa ei voi edes ostaa paikan päältä. Kannattaa huomioida, kun tilaa Ranskan ympäristötarraa, niin tilaa sen Ranskan ympäristöministeriön sivuilta, meinaan Google nostaa muitakin vaihtoehtoja mistä tilata ja hinta onkin sitten huomattavasti korkeampi.
Tästä linkistä voit katsoa, mitä vinjettejä tai ympäristötarroja tarvitaan missäkin maassa. Meidän auto on alle 3500kg. Yli 3500kg autoissa on ihan omat jutut ja lisävaatimukset.
Saksan tarran voi ostaa myös Saksassa, esim. Dekran toimipisteestä.
4. Varaudu aikataulusuunnitelmissa, että liikenne voi pysähtyä pitkäksikin aikaan erityisesti isojen kaupunkien lähellä
Monet kerrat ollaan istuttu liikenneruuhkissa pidemmän aikaa ja niihin on hyvä varautua erityisesti isojen kaupunkien läheisyydessä. Lisäksi jos tapahtuu liikenneonnettomuuksia, niin liikenne seisoo. Tällöin moottoritien keskelle pitää jättää hälytysajoneuvoille tyhjä tila.
5. Jos aioit yöpyä leirintäalueilla, kannattaa varata paikka etukäteen lomasesongin aikaan
Erityisesti kesällä on paljon matkailuautoilijoita ja -vaunuilijoita liikenteessä. Jossain maissa yöpymiseen voi sisältyä alueen vieraskortti, jolla saa ilmaisia sisäänpääsyjä tai alennuksia alueella. Esimerkiksi Sveitsissä Adelbodenissa jo yhdellä yöllä sai alueen vieraskortin, jolla mm. joukkoliikenne ja maauimala oli ilmainen. Kanderstegissä puolestaan sai -20% alennuksen köysihissiin. Vieraskortti on joko tulostettu paperille tai sitten siitä saa QR-koodin sähköpostiin.
6. Jos puolestaan hyödynnät matkaparkkeja, ajoita saapuminen päivällä
Illalla useimmiten matkaparkit ovat jo täynnä. Me ollaan usein hyödynnetty matkaparkkeja, sillä ei olla päivälleen tehty reittisuunnitelmaa ja ollaan seurailtu säänkin vaihtelua. Leirintäalueiden varaukset ovat tupanneet jäämään viimetinkaan ja tällöin ne ovat jo useimmiten olleet samana tai edellisenä päivänä täynnä. Matkaparkeissa on samat huoltopalvelut kuin leirintäalueillakin, eli saa vettä ja pystyy tyhjentään wc:n ja harmaavedet.
7.Varaa reilusti kolikkoja matkaparkkeja ja muita automaatteja varten
Nykyisin on alkanut näkymään enemmän myös kortillamaksuvaihtoehtoja.
8. Varaudu nopeisiin sään vaihteluihin
Tässä linkki viime kesän uutiseen, missä raekuuro hajoitti koko matkailuauton. Miten sitten yrittää varautua, niin kannattaa tietysti seurata sääennustuksia, myös paikallisista sovelluksista. Toki niissäkään ennuste ei esimerkiksi vuoristojen alueella pysy perässä, mutta niissä käyttäjät pystyvät raportoimaan mm. raekuuroista. Niiden pohjalta voi arvioida, kannattaako jonnekin alueelle suunnata, mutta siltikään mitään varmuutta tietysti ei ole.
9. Huomioi dataliittymä
Tarkista ja seuraa Eu-datan käyttöä. Itse laitan ns. turhista sovelluksista datan käytön pois päältä ja esim. Googlemapsista vain tarkistan reittiä ja muuten käytetään navigaattoria.
Huom! Sveitsi: Eu/eta-maiden ulkopuolella kannattaa hankkia paikallinen liittymä ja sitä varten on kätevää, jos on erillinen mokkula. Siitä voi sitten jakaa netin kaikkiin laitteisiin. Me ollaan ostettu Sveitsin liittymä toissa kesänä ja nyt viime kesänä oli kätevä vain ladata netissä sille kortille saldoa ja liittymä oli käyttövalmis heti rajan ylityksen jälkeen. Netistä on hyötyä esimerkiksi parkkimaksuissa.
10. Kielen kääntämiseen monia hyviä sovelluksia
Esimerkiksi suoraan kuvasta voi kääntää tekstiä tai esimerkiksi suoraan puhetta voi kääntää omalle kielelle mm. Microsoftin sovelluksella.
Mitä muuta? Selvitä vaadittavat auton dokumentit, mm. auton rekisteriote, omasta vakuutusyhtiöstä tietysti auton vakuutuspaperit mukaan. Jos käytössä on vuokra-auto tai auto rahoituksella, niin auton maastavientilupa myös tarvitaan. Lue täältä lisää tarvittavista dokumenteista.
Turvallisuuteen kannattaa tietysti myös kiinnittää huomiota ja jos vähänkin jokin paikka epäilyttää, niin ennemmin jatkaa matkaa. Autossa kannattaa olla myös lisäsuojausta ovissa, erityisesti etuovissa. Meillä on myös hälytinjärjestelmä.
Kannattaa jo etukäteen hyväksyä se, että kaikki ei mene niin kuin kuvittelee ja suunnittelee. Reissumieltä ja hermojakin luonnollisesti tarvitaan 😀
Haluaisitko lisätä jotain tälle listalle tai heräsikö ajatuksia tai kysyttävää? Jätä kommentia!
Hei
Keväällä lähdössä kohti Keski Eurooppaa asunto autolla. Kotimaassa otettu vettä vaunun/auton säiliöön kunnallisista vedestä. Voiko Euroopan reissuilla turvallisin mielin tankata vettä matkaparkkien tai leirintäalueiden vesipisteistä? Vai kannattaako vähintään juomavetenä käyttää vain pullotettua vettä. Auton vesisäiliön voi toki matkan jälkeen desinfioida.
Hei Pekka, kiitos hyvästä kysymyksestä!
Ollaan tankattu ja otettu juomavedet meidän reissuilla ihan normaalisti leirintäalueen tai matkaparkin juomavesipisteistä. Pidetään sisällä juomavesikanisteri erikseen, mutta sekin siis ollaan täytetty tällä samalla juomavedellä. Tankkauksessa käytetään omaa vesiletkua. Tämä meidän kokemus näistä maista missä ollaan käyty, eikä ongelmia ole ollut. Kannattaa tietysti käyttää harkintaa, riippuen jo maastakin tai jos epäilyttää jostain ottaa vettä 👍
Hyvää reissua! 😀