Hienot alppitiet Sveitsissä, Oberalppass ja Sustenpass – myrsky kuitenkin muuttaa reittisuunnitelmia

Sveitsin alppitiet avaavat oven upeille vuorimaisemille samalla tuoden kuskille lisähaastetta mutkittelevalla tiellä. Jokainen mutka paljastaa uuden maiseman vieden samanaikaisesti koko ajan ylöspäin saavuttaen lopulta yli 2000m korkeuden. Lue lisää ja katso myös video, jossa lisää maisemia näiltä kahdelta alppiteiltä. Reissu tehty kesällä 2023, kun olimme matkailuautolla Sveitsissä.

Oberalppass

Oberalppass alppitie Sveitsissä
Oberalppassin maisemia

Ensimmäinen Sveitsin kohteemme oli Oberalppass. Ulkona oli koko ajomatkan ajan yli 30 astetta lämmintä, mutta autossa oli sopivan viileä ajella. Jos olisimme jääneet matkan varrelle yöksi, meidän olisi pitänyt löytää sähköpaikka ilmastointilaitetta ja koiraa varten. Ikää kun tällä karvakuonnolla on enemmän, niin mukavampi hänelläkin on olla hieman viileämmässä ilmassa.

Matkan edetessä ja korkeuden kasvaessa, lämpötila laskee ja ulkona on jo sopivan lämpöistä. Auto jaksaa hyvin vetää ylös. Yöksi ilma viilenee vielä illankin lämmöistä.

Jäimme yöksi Oberalpin tien sivulla olevalle parkkipaikalle (karttalinkki). Paikalla oli useita matkailuautoja viettämässä yötä. Täällä ei ole mitään palveluita, eli yöpyminen ns. puskaparkkina. Lyhyen kävelymatkan päässä on ravintola. Oberalpin ohittaa myös Glacier Express 8h junamatkallaan.

Oberalpin puskaparkki Sveitsissä
Oberalpin puskaparkki

Ihmiset ajavat solan yli, eikä heillä luultavasti ole pienintäkään aavistusta siitä, että Reinin valuma-alue alkaa tästä (kuten ei meilläkään). Myöskään majakka ei varmasti ole se, mitä ensimmäisenä odottaa näkevän vuoristossa.

Majakka Oberalpilla
Majakka Oberalpilla

Majakka rakennettiin vuonna 2010 sveitsiläiseen Alpnachin kylään ja kuljetettiin sitten Oberalpin solaan. Majakan on tarkoitus olla visuaalinen ikoni koko Reinin alueelle ja sen 50 miljoonalle ihmiselle. (Lähde).

Jotta ihmetykset eivät jää tähän, niin majakan lisäksi täältä löytyy puusta tehty lentokonepenkki. Tämän tarina puolestaan on se, että Edelweiss lentoyhtiön Airbus A320 kastettiin nimellä ”Oberalp”. Vuoristosolalla ajaminen on yhtä inspiroivaa kuin matkustaminen johonkin monista Edelweissin lomakohteista. (Lähde).

Seuraavana päivänä oli vaihtoehtona ottaa joko köysihissi tai patikoida ylös Lutersee järvelle (karttalinkki). Siirsimme auton tunnelin toisen päähän, josta lähtee patikkareitti ylös.

Köysihissi parkkipaikan yli
Ylös pääsisi myös köysihissillä

Luterseelle tulee kävelymatkaa 2,2 km ja nousua on luvassa 320m. Ylös kulkee helppokulkuinen polku ja opasteitakin oli jokunen matkan varrella.

Helppokulkuinen polku Luterseelle
Helppokulkuinen polku Luterseelle
Lutersee alppijärvi Sveitsissä
Luterseen vesi oli yllättävän lämmintä

Tänne pääsee myös hissillä, mutta tämä kävelyvaihtoehto oli ilmasta ja samalla tuli tehtyä päivän treenit. Kannattaa käydä, kaunis paikka! Alueella on myös lukuisia muita pidempiä patikointireittejä.

Palasimme takaisin autolle ja kävimme vielä pulahtamassa Oberalpsee järvellä. Tämän jälkeen matka jatkui kohti Sustenpassia.

Oberalpsee järvi Sveitsissä
Alhaalla näkyy meidän matkailuauto Oberalpsee järven parkkipaikalla

Sustenpass

Kun jatkaa Oberalppass -alppitieltä länteen päin, on vaihtoehtona jatkaa Furkapassia tai Sustenpassia pitkiin saavuttaen jälleen yli 2000m korkeuden. Valitsimme näistä alppiteistä Sustenpassin, sillä tarkoituksena oli jatkaa matkaa Gadmeniin, sieltä ottaa hissi ja patikoida Trift -riippusillalle. Sustenpass vie yli 2200m korkeuteen.

sustenpassin maisemia Sveitsissä auton ikkunasta
Maisemia auton ikkunasta

Meillä oli alunperin tarkoitus viettää seuraava yö Sustenpassin varrella isolla parkkipaikalla (karttalinkki parkkipaikalle). Vietimme täällä useamman tunnin nauttien sopivasta ilmasta, sillä alhaalla oli edelleen yli 35 astetta lämmintä.

Eräs vanhempi sveitsiläinen mies tuli juttelemaan huomattuaan meidän auton suomalaiset rekkarit. Hän oli asunut Suomessa -70 luvulla. Siinä juttelun edetessä hän alkoi muistella jotain aiempia pahoja raekuuroja vuosien takaa. Noin puolen tunnin juttelun jälkeen hän jatkoi matkaa.

Sustenpass alppitie Sveitsissä
Sustenpass alppitien maisemia
Sustenpass parkkipaikka
Parkkipaikalla ns. hyvän sään aikaan

Hetken päästä tuuli yhtäkkiä yltyi ja taivas muuttui synkäksi. Päätimme lähteä takaisin alas kohti matkaparkkia (karttalinkki). Tämä oli hyvä ratkaisu, sillä juuri kun pääsimme alas perille, alkoi salamoida ja sataa kaatamalla. Tätä jatkui koko yön.

Maisema pari tuntia myöhemmin

Meillä olisi ollut tarkoitus jatkaa Sustenpassia eteenpäin, mutta sääennuste kuitenkin lupaili edelleen huonoa ilmaa. Reittisuunnitelmat menivät tässä vaiheessa uusiksi.

Tänne palaamme toisella kertaa! 🥰

Heräsikö ajatuksia tai kysyttävää? Jätä kommentia!

2 comments

  1. Sveitsin Alpit taitavat olla yleisesti omia suosikkeja koko Alpeilta. Tässäkin kuvat näyttävät ihan todella upeilta. Niin polun päässä oleva Luterseen että yelisesti maisemat auton ikkunasta. Kovasti haluaisin taas päästä nautttimaan vuorimaisemista.

    1. Kiitos kommentista! Voi olla, että tänä kesänäkin suuntana on Sveitsi, juuri näistä syistä 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Close
Copyright © 2023 Lomavinkit.fi All rights reserved.
Close