Toteutettu yhteistyössä Visit Örön kanssa v.2018.
Örö on loistava retkikohde merta, luontoa ja historiaa rakastavalle. Saari on avautunut yleisölle kesällä 2015 ja sinne pääsee vesiteitse joko omalla veneellä tai yhteysaluksella. Venäjän linnoitukset vuodelta 1915-1917 ovat edelleen nähtävissä eri puolilla saarta. Vuoteen 2014 asti saari on toiminut Suomen itsenäistymisestä lähtien puolustusvoimien rannikkolinnakkeena. Nykyisin saari toimii myös matkailukohteena, niin kuin Helsingin edustalla sijaitsevat Vallisaari ja Isosaarikin. Kävimme tutustumassa Öröön kesäkuun viimeisenä viikonloppuna 2018 ja tässä meidän kokemuksia ja vinkkejä viikonlopusta Örössä. Katso myös video!
Miten Örön saarelle pääsee?
Öröön pääsee yhteysaluksella säännöllisin vuorovälein joko Kasnäsistä tai Hangosta. Myös Turusta järjestetään satunnaisesti retkiä Örön saarelle. Toki omalla veneellä saapuminen onnistuu, sillä sataman yhteydessä on vierasvenesatama.
Me valitsimme reitiksi Kasnäs-Örö-Kasnäs. Kasnäsin sataman läheisyydessä on reilusti parkkipaikkoja autolle. Kesällä 2021 Öröön kuljettaa M/S Bon Marine ja Wilson Charter Kasnäsistä. Katso tästä ajantasaiset tiedot.
Majoittuminen Örön saarella
Satamasta on lyhyt kävelymatka 12 tuuman järeälle patterille ja kasarmialueelle, missä sijaitsevat Hotelli Örö, Vierasmaja ja Upseerin toimisto. Matkatavarat sai kätevästi kuljetettua mönkijän peräkärryssä. Vaihtoehtona ovat myös huoneistot, jotka löytyvät tietä jatkettaessa eteenpäin ja käännyttäessä oikealle. Saarella on myös telttailualue.
Upseerin toimisto
Majoituimme Upseerin toimistossa, jossa on 4 neljän hengen huonetta, yhteinen oleskelutila sekä yhteiset wc:t ja suihkut. Lisämukavuutena kylpyhuoneissa on lattialämmitys.
Tekemistä Örössä
Kirkasta vettä
Örö kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon. Siellä on 2 luontopolkua, 120 mm kierros, jonka reitti kulkee saaren pohjoisosassa ja 6” kierros, joka puolestaan kulkee saaren eteläosassa. Matkaa 120mm kierrokselle tulee 5,1 km ja 6” kierrokselle 4,7km ja molempiin lisänä kävely majoituskohteelta tai satamasta reiteille.
Punkkeri 6” kierroksella
Kävimme heti saarelle saapumisen jälkeen kiertämässä 6″ kierroksen ja mielestämme tämä reitti oli loistava. Saaren eteläpuolen maisemat olivat uskomattoman kauniit ja vesi ihmeellisen kirkasta Suomen olosuhteisiin nähden. Horisontissa pilkotti Bengtskärin majakka. Rantakallioilla olisi voinut istuskella ihan koko päivän, mutta koska saarella on niin paljon muutakin nähtävää, oli matkaa evästauon jälkeen jatkettava eteenpäin.
6″ reitin varrella on myös riippusilta, jonka ylitys toi mukavan lisän kierrokselle.
Riippusilta
120mm kierros kulkee osittain ylämaankarjan laidunalueen läpi. Porteilla on selkeä ohjeistus alueella liikkumiseen. Reitin varrella on kaksi hienoa näköalatasannetta.
Näköalatasanne 120mm kierroksella
Saarelle voi ottaa mukaan oman polkupyörän tai vuokrata sen varusvarastolta. Tämä oli loistava valinta, koska pyörällä ehdimme vielä saaren pohjoiskärkeen Pitkä Ikävää pitkin ihailemaan upeaa auringonlaskua. Pohjoiskärjen linnoitteilta pääsee rantakallioita pitkin aivan rantaan saakka. Loistava paikka auringonlaskun katsomiseen.
Pitkä ikävä Örössä
Auringonlaskun aikaan
Ravintolat ja muut palvelut
Ravintola Örössä
Meillä oli retkeilyä varten oma trangia ja eväät mukana. Illallisella kävimme Örön a la carte ravintolassa. Tarjolla oli 3 pääruokavaihtoehtoa: kalaa, lihaa tai kasvista.
Örön satamassa on kahvila ja bistro, jotka ovat auki säävarauksella.
Satama
Satamabistro
Örössä on mahdollista osallistua opastetulle kierrokselle, jolloin varmasti kuulee enemmän tietoa historiasta. Mahdollista on vuokrata polkupyörien lisäksi kanootteja.
Jos lähdet Öröön retkeilemään, kannattaa viipyä muutama päivä, sillä nähtävää on niin paljon. Toki voihan sitä tehdä useammankin päiväreissun.