Islanti ihastuttaa luonnon ihmeillä. Kuumat lähteet, laavakentät, ikijäät, upeat vesiputoukset ja merenelämä jaksavat hämmästyttää kerta toisensa jälkeen. Islanti ennätti olemaan pitkään omalla matkakohdelistalla ja nyt sinne vihdoin pääsimme. Tätä kohdetta ei voi muuta kuin suositella jokaiselle, joka haluaa nähdä jotain erilaista.
Lennot Islantiin
Lentomatka Islantiin kestää noin 3,5 tuntia. Hintaan vaikuttavat olennaisesti varausaika ja matkustusajankohta. Olimme varanneet lennot jo tammikuussa ja suorat menopaluulennot maksoivat 190 euroa.
Majoitus
Hotellit ovat yleisesti ottaen kalliita. Seurailin hintoja pitkin kevättä ja varailinkin jo muutamia maksuttomalla peruutusehdolla. Hinnat olivat reilusti yli 100 euroa yöltä, riippuen hotellin sijainnista ja tasosta. Toki Islannissa on paljon hostelleja ja vieraskoteja, mutta ne skipattiin heti alkuun vaihtoehdoista. Lopulta päädyttiinkin mökkimajoitukseen, joka oli aivan huippuvalinta. Aamupalat sai tehdä kaikessa rauhassa ja illalla oli mukava palata möksälle, kun lämmin paljukin oli odottamassa omalla terassilla. Islannissahan ei ole pulaa kuumasta vedestä.
Vuokramökki
Auton vuokraus Islannissa
Islannissa kannattaa ehdottomasti vuokrata auto. Saarella on niin paljon mielenkiintoisia luontokohteita ja autolla omaan tahtiin liikkuminen on todella helppoa ja mukavaa. Autonvuokraus on Islannissa hieman kalliimpaa kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, mutta silti sen arvoista. Vakuutusmaksut nostavat hintaa reilusti. Päätiet ovat hyvässä kunnossa ja tavallinen auto riittää tähän tarkoitukseen. Paljon näki kuitenkin jeeppejä liikenteessä. Bensan hinta oli sama kuin Suomessa. Tankata kannattaa aina kun vähänkin mietit, sillä seuraava asema saattaa olla ties kuinka kaukana.
Raha ja ostokset
Islannissahan on oma kruunu ja erittäin hyödyllinen vinkki on se, että rahaa ei kannata vaihtaa Suomessa yhtään. Kurssit ovat surkeat. Käteistä Islannissa ei oikeastaan tarvitse missään. Kortilla pysyi maksamaan jokaisessa paikassa, ainakin missä me kävimme. Matkan varrella osui yksi tietulli ja sinnekin kävi maksuvälineenä kortti. Jos käteistä johonkin tarvitsee, niin euroja kannattaa vaihtaa Islannissa tai nostaa automaatista. Tosin, jotkut paikat ottivat suoraan eurojakin vastaan ja vaihtoivat omalla kurssillaan islannin kruunuiksi.
Yleinen hintataso on kalliimpi kuin Suomessa. Ravintoloissa hinnat ovat korkeat ja pienissä marketeissa ja kioskeilla kaikki maksoivat reilusti enemmän. Ruokakaupasta tehtävät ostokset kannattaa tehdä isommassa marketissa, esimerkiksi Bonuksessa, jossa hinnat olivat melkeinpä samaa tasoa kuin Suomessa.
Nähtävyydet Islannissa
Meillä oli kolme kokonaista päivää aikaa ajella saarella. Kohteet suunnittelimme sen mukaan, minne ei olisi aivan älyttömän pitkä matka. Mitään aikataulusuunnitelmaa tai kohdejärjestystä ei tehty, vaan suunnitelmat saattoivat muuttua kesken päivän sen hetkisten tilanteiden mukaan. Kohteiden lisätietoja löytyy linkkien takaa, jotta tästä postauksesta ei tule tolkuttoman pitkä.
Ensimmäisenä päivänä suuntasimme aamusta Reykjavikiin ja menimme valaiden katseluretkelle. Pitkän sukellusharrastuksen aikana olen nähnyt paljon merenelämää pinnan alla, mutta en ikinä valaita. Tällä reissulla olimme onnekkaita ja näimme 4 eri valaslajia. Vene oli täynnä porukkaa, mutta hyvin sieltä silti näki. Kaikille oli varattu haalarit ja ne kyllä kannattaa ainakin vilukissan pukea päälle.
Valaiden katseluretkellä Islannissa
Valasretki kesti noin kolme tuntia, jonka jälkeen ajoimme Gullfoss –vesiputoukselle. Aivan mielettömän kaunis putous ja luonto. Ehdottomasti kannattaa käydä.
Gullfoss
Tämän jälkeen ajoimme takaisinpäin ja pysähdyimme Strokkurilla, joka on geysir eli kuuma lähde. Tämä on takuuvarma paikka nähdä, kun geysir purkautuu, sillä se purkautuu säännöllisesti 4-8 minuutin välein. Aivan uskomaton näky ja voi vaan ihmetellä, miten luonto voi olla niin hämmästyttävä.
Geysir
Pysähdyimme Kerion kraaterilla, joka on noin 3000 vuotta vanha. Kraaterin syvyys on 55m ja leveys 170m. Tämä oli ainut koko reissun aikana, jonne oli sisäänpääsymaksu. Hinta oli 400 islannin kruunua aikuiselta, eli noin 3 euroa. Olihan se ihan mielenkiintoinen nähdä, mutta ihmeteltiin miksi juuri tuonne oli sisäänpääsymaksu.
Seuraavan päivän kohteina olivat saaren eteläosassa sijaitsevat vesiputoukset ja mustaranta. Matkan varrella pysähdyimme Krysuvikissä, joka on geoterminen alue kiehuvine lähteineen. Alueelle on tehty kävelyreitti, jota pitkin voi kävellä kuumien lähteiden vieressä läpi höyryävän maan. Rikin haju oli todella pistävä. Koko alue on häkellyttävä. Vesi kiehuu ja porisee altaissa.
Krysuvikin kiehuvia altaita
Etelessä sijaitsee kaksi vesiputousta melko lähellä toisiaan. Seljalandsfoss on siitä mielenkiintoinen putous, että sen taakse pääsee kävelemään ja kiertämään koko putouksen. Aurinkoisella päivällä kaikki putoukset muodostavat kauniit sateenkaaret. Kaunista!
Seljalandsfoss-putouksen takana
Toinen putous on Skogafoss, jonka vierestä puolestaan pääsee kävellen nousemaan putouksen päälle. Täältä ylhäältä reitit jatkuvat ja seuraavaksi tulee vastaan toinenkin putous. Maisemat ovat upeat putouksen päältä merelle päin.
Skogafoss
Samalla reissulla käytiin mustalla rannalla, black sand beach. Täällä ihmetystä aiheutti etenkin rannalla kallioon muodostuneet tolpat/pylväät. Näiden päällä pystyi istuskelemaan ja nauttimaan meri-ilmasta ja maisemasta.
Mustalla rannalla
Kolmantena päivänä suunnattiin länsirannikolla pohjoiseen päin. Kohteena oli Kirkufell, joka on 463m korkea vuori ja sen vieressä Kirkufellfoss – vesiputous. Putous on todella pieni, mutta silti putous teki maiseman vuorelle päin entistä kauniimmaksi.
Kirkufell putous ja vuori
Maisemat ovat erilaiset eripuolilla maata. Islanninhevosia oli paljon laitumilla, samoin lampaita. Ilmat olivat loistavat, aurinko paistoi joka päivä ja lämpötila nousi 12 asteeseen. Vaikka me ei kierretty koko saarta, silti ajokilometrejä tuli yhteensä 1500 km. Ensi kerralla voisi tutkailla länsirannikon ja saaren pohjoispuolen. Meiltä jäi näkemättä mm. Jökursarlonin jäätikköalue, jossa voi tehdä veneretkiä. Ensi kerralla sitten.