Vaeroy on todella ihastuttava saari Lofooteilla. Sinne pääsee joko Moskenesista tai Bodosta ilmaisella laivayhteydellä. Auton kuljettaminen, koosta riippumatta on ilmainen. Værøy sopii erityisesti luonto- ja ulkoiluharrastajille, sekä lintubongareille. Vietimme Værøyllä 2 päivää ja kolme yötä. Lue lisää meidän kokemuksista Vaeroylla ja katso myös video!
Tie Værøyn satamasta saaren toiselle puolelle vanhalle lentokentälle
Teimme Pohjois-Norjan reissun matkailuautolla huhtikuussa 2023. Olin merkinnyt lukuisia eri kohteita, missä olisi kiva käydä. Værøy oli ehdottomasti yksi niistä, mutta tiesin, että sinne ”pääseminen” olisi ensisijaisesti säästä kiinni. Værøy tarkoittaakin suomeksi sääsaarta, joten sää voi muuttua nopeastikin ja usein siellä on myös tuulista. Meillä kävi kuitenkin hyvä tuuri, sillä ennuste näytti ihan hyvältä, toki tiedustaen, että se voi näyttää jo seuraavana päivä toisenlaista.
Tästä linkistä voit lukea laivamatkasta Bodosta Vaeroylle.
Saavuimme Værøylle kuuden jälkeen illalla. Otimme heti suunnaksi Vaeroyn vanhan kiitoradan, joka toimii tällä hetkellä parkkipaikkana ja puskaparkkina (Edit 4.8.24: katso alhaalta kommentti, kenttä on nykyisin maksullinen). Alueella on myös hyvät puitteet telttailuun, kunhan on ottanut huomioon ja varautunut nopeaan sään vaihteluun. Lentokenttä sijaitsee satamasta katsottuna saaren toisella puolella.
Kiitoradan maisemia
Værøyn lentokenttä suljettiin Vuonna 1990 kuolemaan johtaneen onnettomuuden jälkeen. Onnettomuuden syynä oli turbulenssi ja kova tuulen nopeus lentokentän ympäristössä. Lentokenttä ehti olla toiminnassa vain neljä vuotta.
Lentokentän yhteydessä oleva kiinteistö on juuri tällä hetkellä myynnissä. Se on ollut vuokrakäytössä yksityishenkilöille. Kiitorata ei sisälly hintaan. Kiinteistön myynti-ilmoituksen mukaan vanha terminaalirakennus ja torni paloivat maan tasalle vuonna 2015.
Lentokentän kiinteistö ja vanhat perustukset
Kiitoradalle pääsee matkailuautolla ajamaan vanhan terminaalirakennuksen ja tornin vanhojen perustusten taaimmaisesta välistä. Kiitoradasta vajaan km päässä sijaitsee huoltorakennus, missä on wc:t, vesipiste, harmaaveden- ja kemssan tyhjennysmahdollisuus. Wc:t ja vesipiste ovat avoinna kesäisin.
Ensimmäinen yö kiitoradalla oli aika tyyni, mutta seuraavana yönä siirsimme autoa keskellä yötä hieman eri kohtaan tuulenpuuskien vuoksi.
Kiitoradalla voit ihailla upeita auringonlaskuja 😍
Hornet
Huoltorakennuksen kohdalta lähtee patikoinireitit Måstadiin ja ylös Hornetille. Nousu Hornetille on todella jyrkkä, mutta päätimme kokeilla tätä reittiä. Hornetilta voi jatkaa matkaa Håheialle helppkulkuista polkua pitkin.
Maisema kiitoradan suuntaan
Hornetilta avautuu hieno näköala sekä kiitoradalle, että saaren toiselle puolelle keskustan suuntaan.
Håheia
Håheia on varmasti se tunnetuin Vaeroyn maisema. Hornetille ja samalla myös Håheialle pääsee myös helpompaa reittiä. Tämä parkkipaikka (karttalinkki parkkipaikalle) toimii lähtöpisteenä, josta ensin matka alkaa polkua pitkin jatkuen sitten helppokulkuista ajotietietä pitkin ylös. Täältä parkkipaikalta on matkaa Håheialle noin 3,2km. Polku ohittaa ajotien varrella olevan vanhan tunnelin, jonka molemmin puolin on pääsy kielletty -kyltit.
Håheialla
Håheia
Koska jatkoimme matkaa suoraan Hornetilta Håheialle, emmekä palanneet samaa reittiä takaisin autolle, niin kiersimme saaren keskustan kautta ajoteitä pitkin takaisin kiitoradalle. Matkaa tuli yhteensä 17km.
Seuraavana päivänä vietimme rantapäivää. Auton parkkeerasimme samaan paikkaan, josta lähtee Håheian reitti. Tästä kävelymatkaa rannalle oli reilu 1km.
Rannalla
Ranta yläilmoista
Iloinen turisti Værøylla
Værøylla on monia muitakin vaellusreittejä ja kohteita, missä kannatta käydä. Tästä linkistä pääset tutkailemaan, mitä muuta Vaeroylta löytyykään.
Kannattaa käydä!
Auringonnousun aikaan laivalla Værølta Moskenesiin
Heräsikö ajatuksia tai kysyttävää? Jätä kommentia!
Lentokenttä on nyt, elokuu 2024, maksullinen. 200 kruunua yö matkailu-/retkeilyautolla. Maksu Vippsillä tai pankkisiirrolla, mutta iloisena yllätyksenä oli mies, joka tuli illalla ja keräsi maksuja korttipäätteen kanssa. Myös kylällä on maksullinen alue kauppaa vastapäätä. Siinä yöpyminen maksaa 350 kruunua/yö ja sähköllä 400 kruunua/yö. Kiitos hyvistä vinkeistä ja videoista. Ne ovat innoittaneet meitä käymään saaria teidän jäljissä.
Kiitos Sirpa kommentista ja ajantasaisesta tiedosta! He ovat hoksanneet alkaa rahastaan, mutta onneksi ei ihan mahoton hinta.
Kiva kuulla, että vinkeistä on ollut hyötyä! 🫶