Matkamme jatkui Saksasta Sveitsiin. Reittinä oli Baselista ensin Adenbodeniin, sitten Kanderstegiin ja sieltä Grindelwaldin kautta Gelmerseelle, missä sijaitsee edellisessä kirjoituksessa mainitsemani Euroopan toiseksi jyrkin funikulaari. Täältä jatkoimme Tannenheimiin ja sieltä seuraavana päivänä Itävallan puolelle. Katso myös video artikkelin lopusta.
Heinäkuussa ja erityisesti elokuussa voi olla ruuhkaa suosituimmissa paikoissa. Soitimmekin ensin Kanderstegin leirintäalueelle ja saimme kuulla, että alue on koko viikonlopun täynnä.
Adelboden
Päätimme ajella ensin Adelbodeniin, josta löysimme kivan matkaparkin Park’n Sleep sivuston avulla. Sivusto näytti, että matkaparkissa oli tilaa. Maksut hoituivat kätevästi myös tämän sivuston kautta. Ei kannata käyttää suomalaisen puhelinliittymän mobiilidataa vaan hankkia paikallinen liittymä, kuten edellisessä artikkelissa olikin jo puhetta. (Vaikka sivusto näyttäisikin, että matkaparkissa olisi tilaa, se voi silti olla täynnä, sillä moneen matkaparkkiin käy useat eri maksuvaihtoehdot.)
Yksityinen matkaparkki Adelbodenissa Park’nSleep sivuston kautta
Yövyimme yksityisen ylläpitämässä matkaparkissa. Tässä oli tilaa kahdelle autolle, mutta olimme käytännössä yksin privaparkissa. Hinta sisälsi sähkön, veden ja erillisen wc:n.
Tämä oli todella ihana paikka! Koirakin sai juoksennella vapaasti pihalla.
Adelboden on aivan ihana kylä Sveitsissä. Kävimme heti illalla pyöräilemässä viereisen vuoren Tschentenin huipulla. Tästä on oma video, jossa reitti on käyty tarkemmin läpi. Ylöshän pääsee toki myös hissillä.
Ylhäällä on ns. jättikeinu, josta sai kivoja kuvia. Koska hissit eivät enää kulkeneet, huipulla ei ollut enää ketään muita.
Jättikeinu
Seuraavana päivänä pyöräilimme muutaman kilometrin päässä olevalle Choleren rotkolle, missä kulkee hieno kävelyreitti.
Rotkossa
Yöpymisen hintaan kuului alueen vieraskortti, johon sisältyi eri palveluita tai alennuksia alueella. Kortin sai majapaikan sisäänkirjautumisen jälkeen sähköpostiin.
Esimerkiksi maauimala oli ilmainen, koska yövyimme kylässä. Samoin joukkoliikenne oli ilmainen.
Maauimala
Seuraavana päivä pyöräilimme vielä Engstligen vesiputouksella. Täälläkin olisi päässyt hissillä ylös ja patikkareiteille.
Jatkoimme matkaa Kanderstegiin. Siirtyminen oli vain 35 km.
Kandersteg
Kanderstegissä yövyimme leirintäalueella, jonka aivan vierestä lähti gondolihissi ylös Oeschinenseelle reilun 1500m korkeuteen. Saimme alueen viimeisen vapaan paikan.
Leirintäalue
Täältäkin sai vieraskortin, jolla sai 20% alennuksen köysihissiin.
Ylhäällä kulkee noin 4 kilometrin pituinen helppokulkuinen reitti. Omat eväät mukaan tai järven rannalla on myös ravintola.
Oeschinensee
Täältä jatkoimme seuraavana päivänä kohti Grindelwadia. Meillä oli tarkoituksena olla yötä, mutta jostain syystä kummellekaan keskustan läheisyydessä sijaitsevalle leirintäalueelle koirat eivät olleet tervetulleita.
Gelmerbahn ja Gelmersee
Jatkoimme sitten matkaa Grindelwaldista kohti Guttannenia ja siitä vielä eteleenpäin Gelmerfunikulaarin isoon matkaparkkiin. Maksu hoitui park’n sleep sivuston kautta. Paikalla kävi myös kiertämässä henkilö, jolle olisi voinut käteisellä maksaa parkin.
Matkaparkki
Kävimme illalla fillaroimassa. Ajatuksena olisi ollut kiertää jo toista kautta ylös Gelmerseelle, mutta polku oli ainakin lähtöpisteestä vain käveltävissä. Eli järvelle pääsee myös kävellen, jos ei uskalla funikulaarin kyytiin.
Liput funikulaarille voi ostaa netistä etukäteen, mutta vaikka netistä kaikki lähdöt olisivatkin loppuunmyytyjä, ainakin kesällä 2022 lippuja oli myytävänä myös köysiradan lähtöpisteen lipunmyyntipisteessä. Ostimme liput edellisenä iltana seuraavan päivän aamulle. Myös koiran voi halutessaan ottaa mukaan. Isommista koirista menee lisämaksu.
Funikulaarin kyydissä
Gelmerfunikulaari on 106 prosentin kaltevuudellaan Euroopan toiseksi jyrkin funikulaari. Matka ylös kestää noin 12 minuuttia. Ylhäällä Gelmerseellä avautuvat todella upeat maisemat!
Maailman jyrkin funikulaari sijaitsee myös Sveitsissä, Stools railways, joka on valmistunut vuonna 2017.
Gelmersee – Maailman kaunein paikka?
Funikulaarin lähtöpisteen vieressä on myös riippusilta
Tannenheim
Täältä jatkoimme matkaa kohti Itavaltaa pysähtyen vielä Tannanheimissa. Yövyimme hotellin omistamassa matkaparkissa, jonka maksui houtui myös Park’n sleepillä tai suoraan hotellille. Hintaan sisältyi sähkö sekä wc- ja suihkutilat.
Isommat autot mahtuivat isolle kentälle ja retkeilyautot mahtuivat myös hotellin taakse näköalapaikalle.
Matkaparkki isolla kentällä
Retkeilyautot mahtuivat hotellin taakse näköalapaikalle
Kävimme pyöräilemässä panoraamareitin, josta on oma video.
Täältä jatkoimme sitten matkaa kohti Itävaltaa.
Seuraavassa artikkelissa ja videolla kerromme Itävallan kohteista ja paluumatkasta Saksasta takaisin Suomeen. Pääset jatkamaan lukemista suoraan tästä linkistä.
Heräsikö ajatuksia tai kysyttävää? Jätä kommentia!
Katso myös kesän 2023 Sveitsin video!