Kohteena Plan de Gralba, Dolomiitit – matkailuautolla Euroopassa

Kesän Euroopan matkailuautoreissun yksi toiveista oli päästä Dolomiiteille. Kohdevaihtoehtojahan Dolomiiteilla on paljon ja jokainen niistä olisi varmasti hyvä valinta. Meillä kohteeksi valikoitui tällä reissulla Plan de Gralba, sillä siellä oli matkaparkki hyvällä sijainnilla suoraan köysihissin ja patikka- ja pyöräreittin vieressä. Tässä meidän kokemuksia Dolomiiteilta. Katso myös video!

Plan de Gralba

Plan de Gralba sijaitsee Dolomiiteilla noin 1800m korkeudessa. Tie tänne oli hyvä ajella nousten koko ajan ylöspäin. Loppumatka oli serpenttiinitietä melko jyrkällä nousulla. Auto jaksoi kuitenkin hyvin vetää ylös.

Matkalla ohitetaan useampikin pikkukylä

Matkaparkki

Plan de Gralban matkaparkkina käytännössä toimii hiekkakenttä, missä ei ole sähköpaikkoja, mutta siellä on vesipiste ja tyhjennysmahdollisuudet. Kenttä on melko kalteva. Kiiloista on hyötyä, jotta auton saa suoraan. Arkipäivien aikana tilaa oli hyvin, mutta lauantaiaamusta parkki täyttyi jo heti aamusta. Kannattaa siis olla ajoissa.

Matkaparkki

Matkaparkin maksu hoitui peruspysäköintimaksulla. Puomilta lipuke matkaan ja lähtiessä maksu automaattiin. Hinnoittelu kesällä 2023 meni niin, että klo 9-17 maksu oli 2€ / tunti ja klo 17-09 0,5€ / tunti. Eli yhteensä vuorokauden hinnaksi tuli 24€ / vrk. Maksimiaika matkaparkissa oli 3 vuorokautta.

Köysihissillä ylös upeisiin maisemiin

Kun saavuimme tänne perille, lähdimme heti viereisellä Piz Setëur I köysihissillä ylös. Myös koiran sai ottaa hissiin mukaan, eikä tarvinnut olla kuonokoppaa eikä koirasta mennyt lisämaksua. Menopaluu maksoi kesällä 2023 15€ / aikuinen.

Köysihissi Dolomiiteilla

Hissimatkalla

Koiran kanssa gondoli hississä Dolomiiteilla

Ylhäältä lähtee upeita kävelyreittejä todella hienoissa maisemissa. Siellä on myös muutama ravintola terasseineen ja ensimmäinen päivä menikin terassilla maisemia ihaillessa. Aurinko paistoi ja vuorimaisemat olivat aivan uskomattoman kauniit.

Sassolungo

Sassolungo

Koiran kanssa Dolomiiteilla

Maggie osaa ottaa rennosti

Ensimmäisenä yönä saatiin kunnon raekuuro, mutta onneksi rakeet olivat pieniä. Nehän voivat täälläpäin maailmaa olla niin isoja, että auto voi huonommassa tuurissa hajota ja matka jäädä siihen.

Retkeilyä ja maastopyöräilyä

Seuraavana päivänä olikin raekuurojen ja vesisateen myötä lämpötila laskenut ainakin 10 astetta alaspäin. Päivällä käytiin kävelemässä patikkareiteillä.

Reittiopasteet Dolomiiteilla

Hyvät reittiopasteet

Maisemat kohdillaan 😍

Täällä Plan de Gralban lähialueella on noin 600km merkittyjä pyöräreittejä. Illalla käytiin vielä pyörillä ylhäällä samalla suunnalla, missä käytiin edellisenäkin päivänä hissilläkin. Nousua tuli hieman vajaa 400m. Ylhäällä ei ollut ketään muita, joten rauhassa sai lasketella bikepark reittiä alas.

Seuraavana päivänä olikin koko päiväksi luvassa aurinkoa. Lähdettiin heti aamusta tekemään noin 15km pyörälenkki. Reitti oli helppo, sillä ensin lasketeltiin Selva-Wolkensteinin suuntaan ja sieltä edelleen Dantercepies -hissin lähtöpisteeseen. Tästä hissillä ylös yli 2000m korkeuteen, mistä reitti jatkui alaspäin kohti Plan de Gralbaa. Hissimatka maksoi pyörän kanssa 20€. Moni maastopyöräreitti menee niin, että osa matkasta mennään hissillä.

Ylhäällä hissin pääteasemalla oli ravintola ja myös Via Ferrata -reitin lähtöpiste. Tälle reitille pitää olla kiipeilyvarusteet. 

Pyöräreitin varrella

Muuta hyödyllistä tietoa

Plan de Gralban keskustassa on muutamia ravintoloita. Lähin ruokakauppa on noin 4 kilometrin päässä Selva di Val Gardenassa. Jos pyörällä käy, niin takaisin ajaessa on jyrkkää ylämäkeä tiedossa. Myös paikallisbussit kulkevat.

Toinen kiinnostava kohde matkan varrella Itävallasta tänne Plan de Gralbaan olisi ollut Ortisei. Sieltä pääsee hissillä (karttalinkki) Secedalle.

Plan de Gralbasta matkamme jatkui takaisin Itävaltaan ja kohti Itävallan korkeinta vuoristojärveä.

Heräsikö ajatuksia tai kysyttävää, jätä kommentia!

Katso videolta lisää!

2 comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Close
Copyright © 2023 Lomavinkit.fi All rights reserved.
Close