Unohtumaton retki Ulko-Tammioon ja Tammioon – Itäisen Suomenlahden kansallispuiston helmet

Kirjoitus syntyi Visit Kotka-Haminan järjestämältä pressimatkalta.

Kesällä 2024 sinulla on mahdollisuus kokea jotain todella erityistä, nimittäin retki Ulko-Tammioon ja Tammioon. Itäisen Suomenlahden kansallispuiston Ulko-Tammio ja alueen muut saaret on valittu vuoden 2024 kotimaiseksi matkailukohteeksi. Nämä Suomenlahden kauniit saaret tarjoavat paitsi upeaa luontoa ja rauhaa, myös mielenkiintoista sotahistoriaa. Pääsin tutustumaan näille saarille, kun minut kutsuttiin mukaan Visit Kotka-Haminan järjestämälle pressimatkalle. Aiemmin en tiennyt näistä upeista retkikohteista lainkaan ja varmasti monelle muullekin nämä saaret ovat tuntemattomampia kohteita. Lue lisää ja lähde tutustumaan näihin Itäisen Suomenlahden helmiin!

Miten Ulko-Tammion ja Tammion saarille pääsee?

Itäisen Suomenlahden kansallipuiston Ulko-Tammion satamalaituri.

Ulko-Tammioon ja Tammioon pääsee joko omalla veneellä tai hyppäämällä yleisöristeilyn kyytiin Kotkasta tai tilausmatkalla Haminasta. Myös taksiveneitä on tarjolla, joita voit tutkia lisää tästä linkistä. Merisetin yleisöristeilyt Kotkasta ja Spahotel Haminan järjestämät tilausmatkat Haminasta tarjoavat helpon ja mukavan tavan saapua saarille. Voit myös osallistua opastettuihin retkiin, jotka tarjoavat syvällisempää tietoa saarista ja niiden historiasta.

Yövyimme SpaHotel Haminassa. Meidän saaristoretki starttasi täyttävän aamupalan ja Haminan kävelykierroksen jälkeen Tervasaaren satamasta Spahotel Haminan järjestämällä venematkalla. Ilma oli täydellinen – aurinko paistoi siniseltä taivaalta eikä aiemmin ennustetuista sateista ollut enää tietoakaan. Spahotel Haminan järjestämä veneretki on täydellinen valinta, jos seurueena on isompi noin 10 hengen porukka. Venematka Haminasta Ulko-Tammioon kestää noin 50 minuuttia. Tammio on noin puolessa välissä matkaa.

Huom! Merisetillä on tänä kesänä 7 lähtöä Kotkasta Ulko-Tammioon. Pääset tarkistamaan risteilypäivät ja -ajat tästä linkistä. Kotkasta Ulko-Tammioon venematka kestää noin 2,5 tuntia säästä riippuen.

Tammioon Kotkasta on useita lähtöjä viikossa. Venematka kestää noin 2 tuntia.

Ulko-Tammion historialliset jäljet

Tykki Ulko-Tammiossa Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa.

Ulko-Tammio on osa Itäisen Suomenlahden kansallispuistoa ja sillä on merkittävä sotahistoriallinen tausta. Se on kuin aarresaari, joka kätkee sisäänsä mielenkiintoista historiaa ja upeaa luontoa. Toisen maailmansodan aikana saarella sijaitsi sotilastukikohta, jonka jäänteitä voi yhä tänä päivänä nähdä. Vaikka saaren sotilaallinen rooli on jäänyt historiaan, sen tarinat elävät edelleen.

Ulko-Tammion sotahistoria.

Luontopolku ja näköalatorni

Luonto on Ulko-Tammion todellinen aarre. Luontopolku kulkee läpi saaren monipuolisten maisemien. Polun varrella voit tutustua saaren ainutlaatuiseen kasvillisuuteen ja eläimistöön. Saari on asumaton.

Näköalatorni tarjoaa huikeat näkymät avomerelle. Tornista käsin voit kirkkaalla säällä nähdä Suursaarelle saakka.

Tunneli

Saaren alla piilee toinen seikkailu: vanha sodan ajan tunneli vuodelta 1944, joka on osittain kunnostettu vierailijoiden iloksi. Tunneli kertoo tarinaa sodan ajoilta, ja samalla tarjoaa viileän pakopaikan kuumana kesäpäivänä.

Tunnelissa on pimeää

Keittokatokset

Ulko-Tammiossa on erinomaiset keittokatokset, joissa voit valmistaa herkullisen aterian luonnon helmassa. Nämä katokset ovat hyvin varusteltuja ja tarjoavat myös suojaa sään yllättäessä.

Keittokatos Ulko-Tammiossa.
Keittokatokset Ulko-Tammiossa
Keittokatos Ulko-Tammiossa.

Ulko-Tammiossa on mahdollista myös yöpyä. Siellä on merkitty telttailualue, jonka lisäksi saarella on 6 hengen autiotupa. Tässäpä todellinen pakopaikka arjen hälinälle.

Ulko-Tammio on kännykkävapaa saari

Ulko-Tammio tunnetaan myös kännykkävapaana saarena, mikä tarkoittaa, että voit todella irrottautua arjen kiireistä ja keskittyä nauttimaan luonnosta ja retkiseurasta. Tämä erityispiirre on herättänyt kiinnostusta kansainvälisestikin.

Tammio

Saapuminen Tammioon.

Paluumatkalla pysähdyimme Tammion saarella. Historiallisesti merkittävä saari kätkee sisäänsä vanhan kalastajakylän ja perinteisiä hirsirakennuksia. Tammion kylässä voit tuntea olevasi osa pitkää suomalaista merenkulun ja kalastuksen historiaa. Tammiossa on asuttu jo 1500-luvun puolivälissä. Täällä aika tuntuu pysähtyneeltä ja meri on vahvasti läsnä. Erityisesti saaren kirjasto toi epätodellisen tunteen, kuin suoraan satukirjasta. Aivan ihana paikka!

Tammion maisemaa.
Tammion söpö kirjasto.

Samalla reissulla kannattaa tutustua Haminaan ja Kotkaan

Hamina on aivan ihana kaupunki. Kannattaa käydä kävelemässä ja tutustumassa tarkemmin. Ravintolavinkkinä Ravintola Alku, joka on keittiömestari Teemu Suomalaisen uusi ravintola Spahotel Haminan tiloissa. Ravintola perustuu korkealaatuiseen keittotaitoon, lähialueiden tuotteiden ja luonnon arvostamiseen sekä viihtyisään tunnelmaan. Sanomattakin arvaat, että ruoka oli todella hyvää.

Herkkua
Hotellihuone SpaHotel Haminassa.
Hotellihuone SpaHotel Haminassa

Kotkahan on tunnettu upeista puistoista, mutta tiesitkö, että siellä on myös pionipuisto? Pionithan ovat minun lempikukkia, joten olin aika onneissaani noin 800 pionin keskellä. Eri pionilajikkeita puistossa on noin 200.

Kotkan puiston Sapokan vesiputous ja hylje.
Pionipuisto Kotkassa.

Toinen mukava tapa tutustua Kotkaan on hypätä Kotkan saaren ympäri vievälle veneretkelle. Tämä oli erittäin kiva! Lisätietoja Kotkan saaren risteilyistä ja muista Kotkasta lähtevistä risteilyistä löydät tästä linkistä.

Reissu oli kokonaisuudessaan todella onnistunut!

Heräsikö ajatuksia? Jätä kommentia!

4 comments

    1. Kiitos Mikko kommentista! Te olettekin jo paljon retkeilleet kaakon suunnilla, enkä ihmettele! Kivasti monenlaista mahdollisuutta alue tarjoaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Close
Copyright © 2023 Lomavinkit.fi All rights reserved.
Close