Luosto on Lapin tuntureista hyvä valinta niille, jotka haluavat viettää loman rauhallisemassa tunturikohteessa ja jossa on loistavat latu-ja lumikenkäreitit. Lisäksi jos majoitusmuotona on matkailuauto -tai vaunu, Luoston Caravan park leirintäalue sijaitsee aivan laskettelurinteiden, latujen ja lumikenkäreittien vieressä. Myös Luoston rinteiden läheisyydessä sijaitsevat mökit ja hotelli sijaitsevat kaikki kävelyetäisyyden päässä toisistaan.

Meillä ei ollut tarkkaa suunnitelmaa, minne Lapin reissumme Rovaniemeltä jatkuu. Olimme liikkeellä retkeilyautollamme. Olin alunperin ajatellut, että Saariselällä olisi kiva käydä. Ajokeli oli kuitenkin huononemassa sankan lumisateen vuoksi, joten kovin pitkälle ei tehnyt mieli lähteä ajamaan. Luostolle on vain 118km Rovaniemieltä ja koska sitä vahvasti meille suositeltiin, päätimme suunnata Luostolle. Tämä oli erittäin hyvä valinta.

Tekemistä Luostolla

Luosto talvella

Luostolla on hienot lumikenkäreitit ja kävimmekin lumikenkäilemässä molemmat reitit. Toinen reitti vei Ukko-Luoston länsipuolella Torvisen majalle tehdän ympyrälenkin. Matkaa tuli 7,5km. Reitti on mukavasti tampattu, joten lumikenkäily oli helppoa.

Luosto lumikenkäreitti


Maggiekin jaksoi hyvin kuljetun polun ansiosta

Luoston lumikenkäreitin opasteet


Opasteet

Toinen lumikenkäreitti vei Pikku-Luostolle, josta avutui upeat lumiset maisemat. Paluumatkalla pysähdyimme Lampivaaran kahvilassa ja sen vieressä olevalle nuotipaikalle evästauolle. Tällä reitillä matka kulki alussa leveää baanaa pitkin ja moni käveli reitin myös ilman lumikenkiä. Matkaa tuli 10km.

Pikku-Luoston lumikenkäreitti


Pikku-Luoston huipulla

Luosto hiihtoreitti nuotiopaikka


Lampivaaran laavulla

Kävimme myös pariin otteeseen hiihtämässä. Hiihtoreissulla pistäydyimme Torvisen majalla ja täytyy sanoa, että ehkä parhaat munkit ikinä tuli siellä syötyä. Hyvä syy lähteää hiihtämään 🙂 Hiihtoladut tarkemmin tästä linkistä.

Luoston hiihtoladut


Valaistut hiihtoladut

Ahvenlammen ympäri kulkee myös mukava valaistu kävelyreitti. Kilometrejä tälle kierrokselle tulee noin 3km.

Luosto Ahvenlammen kierros


Ahvenlammen kierroksella

Luoston Caravan park

Luoston caravan park leirintäalue

Luoston leirintäalue on muihin Lapin tunturikohteisiin verrattuna edullinen ja sijaitsee loistavalla paikalla lähellä kaikkea. Alueella on huoltorakennukset, joissa on wc:t, suihkut, astioiden tiskauspisteet ja kemsan tyhjennyspiteet. Leirintäalueen vastaanotto sijaitsee hotellin vastaanotossa. Hintaan sisältyy myös Ametistikylpylän käyttö aamuisin ja iltaisin. Siellä on myös saunat. Meillä oli tarkoitus olla kolme yötä, mutta lopulta olimmekin 5 yötä. Talvella 20-21 yöpyminen maksoi 39eur sähköineen ja tästä -10% SFC-kortilla.

Luosto ametistikylpylä


Kylpylä

Luosto ametistikylylä poreamme

Edellisen kerran olen käynyt Luostolla noin 30 vuotta sitten. Päällimmäisenä mieleen oli jäänyt Luostolta luonnon hoitama rinne, jota ei oltu vedetty tamppareilla. Lieneekö kyseistä ”rinnettä” enää? Tällä kertaa rinteissä ei käyty lainkaan, mutta ehkäpä seuraavalla kerralla sitten.

Heräsikö kysyttävää tai ajatuksia? Jätä kommentia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Close
Copyright © 2023 Lomavinkit.fi All rights reserved.
Close