Testissä Etelä-Suomen laskettelukeskukset

Innostuimme laskettelemaan ja lautailemaan pitkän tauon jälkeen. Niin on tehnyt moni muukin. Talvikaudella 2020–21 Suomessa laskettelua harrasti ennätysmäärä ihmisiä, kertoo Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n (SHKY) teettämä Laskettelijatutkimus (lähde)Vaikka usein suuntaammekin Lapin hiihtokeskuksiin, myös Etelä-Suomesta löytyy kivoja keskuksia. Tässä meidän kokemuksia niistä keskuksista, joissa olemme käyneet kaudella 21-22. Tässä vaiheessa mukana ovat Sveitsi, Påminne, Mielakka, Peuramaa ja Messilä. Huomioitavaa on, että kokemukset perustuvat yksittäisiin käynteihin ja arviomme on tehty niiden pohjalta.

Sveitsin laskettelukeskus Hyvinkäällä

Sveitsin laskettelukeskus Hyvinkäällä

Sveitsin hiihtokeskus rinteen ylhäältä

Kävimme Sveitsin laskettelukeskuksessa (karttalinkki) helmikuussa 2022. Täällä oli kiva fiilis lasketella ja lautailla. Ihmisiä oli sopivasti ja rinteessä oli hyvin tilaa, vaikka kyseessä olikin sunnuntaipäivä. Rinteet olivat hyvässä kunnossa, hissijonot kulkivat eteenpäin mukavasti eikä kukaan ohitellut jonossa. Alhaalla ja hissin puolessa välissä soi musiikki lisäten kivaa fiilistä. Henkilökuntaa oli avustamassa ankkurihissillä.

Sveitsissä Hvyinkäällä lautailemassa

Kahvio sijaitsee Sveitsin laskettelukeskuksessa hyvällä paikalla rinteen puolivälissä ja parkkipaikkojen vieressä. Ulkoterassille paistaa aurinko. Hinnat olivat kohtuulliset.

Sain myöhemmin Instagramin kautta viestiä, että täältä saa myös aitoa ja todella maukasta thaimaalaista ruokaa. Täytyy käydä joku kerta testaamassa 🙂

Sveitsissä hissilippujärjestelmänä on Access. Lisätietoja Sveitsistä tästä linkistä.

Påminnen laskettelukeskus Raaseporissa

Påminnen laskettelukeskus Raaseporissa

Påminnen laskettelukeskus aurinkoisena maaliskuisena päivänä

Maaliskuun toisena viikonloppuna suuntasimme Påminnen laskettelukeskukseen Raaseporiin (karttalinkki). Påminne on eteläisen suomen korkein rinnekeskus. Etelärinteiden ansiosta, aurinko paistaa koko päivän rinteeseen.

Kuten kuvastakin näkyy, tilaa oli reilusti rinteessä kurvailla. Rinteet olivat myös mukavan pituiset ja ne olivat erinomaisessa kunnossa.

Täällä tehokkuus näkyi hisseissä, vaikkakaan ne eivät olleet ankkurihissejä, johon mahtuisi kaksi kerralla. Täällä nimittäin oli kolme sompahissiä vierekkäin, jotka veivät huipulle mukavaa vauhtia. Tehokasta!

Påminnen sompahissit

Påminnen sompahissit huipulla

Sompahissi Påminnen keskuksessa

Sompahissit olivat valmiina alhaalla odottamassa. Sen sai liikkeelle, kun osui kuvassa näkyvään kytkimeen. Itselle oli alkuun aavistuksen hankalaa se, että hissit joka kerta liikkeelle lähtiessä nykivät muutaman kerran aika voimakkaasti. Tähän kuitenkin tottui muutaman nousun jälkeen eikä sen jälkeen ollut lainkaan haastavaa. Ehdottomasti laudan kanssa oli helpompaa hississä, kun molemmat jalat olivat siteissä kiinni. Onneksi kortinlukulaitteelta hissille oli hyvä kaide, josta sai hyvin vedettyä itsensä eteenpäin hissille.

Ja vinkkinä, jos hissimatkan haluaa keskustella, niin ottaa vierekkäiset sompahissit yhtä aikaa, niin hyvin onnistuu jutustelukin 🙂

Påminnessä oli todella edullinen kahvila. Pullat ja kahvit maksoivat kahdelta alle 8 euroa.

Hissilippujärjestelmänä toimii SkiData. Lisätietoja Påminnestä tästä linkistä.

Teijo Ski Salossa

Teijo skissä lautailemassa

Salossa sijaitseva Teijo ski oli todella mukava yllätys. Olimme edellisen päivän retkeilemässä Teijon kansallispuistossa, joka on aivan laskettelukeskuksen vieressä. Myös lasketteluaamuna ehti käydä retkeilemässä ennen rinteeseen menoa. Ajoitus olikin hyvä, sillä loppupäivästä oli todella rauhallista ja rinteessä runsaasti tilaa.

Rinteet olivat loistokunnossa. Hissejä on useita ja näin ollen myöskään jonoja ei ollut.

Hissit Teijo skissä

Hisseille ei ollut jonoja kertaakaan

Teijo Skissä rinneravintola sijaitsee mukavalla paikalla ja terassille paistaa aurinko. Tänne mennään ehdottomasti ensi talvenakin.

Teijo skin huipulla auringonlaskun aikaan

Auringonlasku huipulta 🙂

Mielakan laskettelukeskus Kouvolassa

Mielakan laskettelukeskus Kouvolassa

Mielakan huipulta aukeaa kivat maisemat. Keinun vieressä on nuotiopaikka.

Mielakan laskettelukeskus (karttalinkki) oli myöskin kiva. Täällä rinteet sijoittuvat sekä pohjois- että eteläpuolelle. Väkeä oli yllättävän vähän, vaikka keskus sijaitsee hyvällä paikalla Kouvolan laidalla.

Myös täällä rinteet olivat erinomaisessa kunnossa. Molemmin puoliset rinteet toivat vaihtelua.

Mielakan laskettelukeskus Kouvolassa

Ankkurihissillä oli henkilökuntaa avustamassa

Mielakassa hissiliput lahdattiin SnowCardille. Tästä linkistä lisätietoja Mielakasta.

Peuramaan laskettelukeskus Kirkkonummella

Peuramaan laskettelukeskus

Tupla-ankkurihissien ansiosta, hissijonot eivät olleet pitkät B- ja C-hisseillä

Peuramaan laskettelukeskus (karttalinkki) sijaitsee Kirkkonummella lähellä pääkaupunkiseutua. Keskus on suosittu erityisesti lapsiperheiden keskuudessa. Jopa mattohissi vie rinteiden ylös saakka.

Peuramaa on mielestäni vähän turhan kallis ja valitettavasti käyntimme aikana, henkilökuntaa ei näkynyt juuri missään. Porukka laski vähän miten sattuun ja hissijonot olivat fiasko. Voi olla, että meillä oli vain huono tuuri ajankohdan osalta ja että muulloin homma toimii paremmin. Jos haluat rauhallisempaan ja pidempien rinteiden pariin Länsi-Uudellamaalla, kannattaa ajaa Påminneen.

Peuramaalla hissilippujärjestelmänä toimii SkiData. Tästä linkistä lisätietoja Peuramaasta.

Muita kohteita

Lahden Messilässä rinteitä riittää. Kävimme siellä joulukuussa -21, kun vasta muutama rinne oli auki. Tälle keskukselle kuitenkin joka tapauksessa suositus!

Messilän laskettelukeskus

Messilän laskettelukeskus joulukuussa 2021

Heräsikö ajatuksia tai kysyttävää? Jätä kommentia!

Mikä näistä laskettelukeskuksista on sinun suosikkisi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Close
Copyright © 2023 Lomavinkit.fi All rights reserved.
Close