Ajomatka Pohjois-Norjan saaristosta lumimaisemien läpi Ruotsiin

Aamu on vasta sarastamassa, kun matkailuautomme starttaa kohti Jektvikin satamaa. Ensimmäinen lautta Kilboghamiin lähtee varhain aamulla. Satamassa on tosi hiljaista. Tämän päivän reitillämme ylitämme napapiirin kahteen kertaan ja matka jatkuu kohti Ruotsia. Katso myös video kirjoituksen lopusta.

Matkailuauto autolautassa Norjassa.
Lautalla oli vain yksi rekka, pakettiauto ja meidän auto

Laivan lipuessa Kilboghamiin maisemat ympärillä ovat upeat pilvisestä säästä huolimatta. Meri on aivan tyyni. Lauttamatka kestää vain tunnin ja tällä matkalla ylitämme napapiirin ensimmäisen kerran tämän päivän aikana.

Kilboghamista tie vie ensin samalle huoltopisteelle, missä pysähdyimme tullessakin (karttalinkki). Tässä onnistuu raikasvesisäiliön täyttö ja kaikki tyhjennykset, ja vieläpä upeissa maisemissa.

Maisemat lauttamatkan jälkeen

Meillä oli alunperin tarkoituksena jatkaa matkaa Mosjoeniin. Päätimme kuitenkin jättää tämän ja lähialueet seuraavaan kertaan, nimittäin kesäaikaan siellä on mahdollista laskea hienon näköistä zipline -rataa pitkin. Matka ylös taittuu kiviportaita pitkin ja näköalat pitäisivät olla hienot. Tänne lähdemme tutustumaan toisella kertaa, kun rata on auki.

Palaamme jälleen Mo i Ranaan, jossa myös olisi kesäisin tarjolla monenlaisia aktiviteetteja. Mo i Rana tunnetaan mm. Grønnligrotta- ja Setergrotta-luolistaan, jotka tarjoavat ikimuistoisia luolaseikkailuja. Valitettavasti aikainen ajankohtamme ei salli näihin kohteisiin tutustumista tälläkään kertaa. Luolat ovat avoinna vasta kesällä.

Matka jatkuu takaisin napapiirille, kohti Arctic Circle Centeriä (karttalinkki). Tällä kertaa napapiiri ylitetään eteläpuolelta. Tie on maksullinen ja lasku tulee joskus myöhemmin sitten perästä. Keskuksesta löytyy ravintola ja matkamuistomyymälä.

Maisema vaihtuu saaristosta vuoriston lumimaisemiin

Pysähdymme pienelle happihyppelylle. Kävelyreittinä on tarjolla ainoastaan lumihankea. Alueella on samaan aikaan koiravaljakoita ja hiihtäjiä. Porukka on rakennellut maastoon kivikasoja, vaikka niiden rakentaminen onkin kiellettyä.

Lunta on vielä todella paljon

Tie kapenee. Ajaminen vaatii tarkkaavaisuutta ja varovaisuutta. Seuraava pysähdyksemme on Nordlandin kansallispuistokeskuksen alue (karttalinkki).

Tie kapenee. Videolta näet paremmin, kuinka kapea se onkaan.

Täältä löytyy useat kävely- ja pyöräreitit ja mahdollisuus on myös pidempään patikkareittiin. Kävelimme noin 3 kilometrin lenkin, jonka lisäksi kävimme katsomassa parikin riippusiltaa. Puhdas ilma ja luonnon rauha tuo tervetulleen tauon ajomatkan keskelle.

Riippusiltoja on useita

Matkan edetessä Ruotsin puolelle, maisemat alkavat tasaantua ja metsät tiivistyvät. Yritimme löytää sopivaa levähdysaluetta, missä viettää yö. Vasta neljäs alue 100km ajomatkalla oli aurattu. Aiemmat levähdysalueet olivat aivan täynnä lunta, siis niin paljon, ettei lapioinnillakaan olisi sinne päässyt.

Tässä oli hyvä viettää yö
Tässä ajomatka kartalla

Meillä oli mukavat 5 päivää Norjassa. Reitti osoittautui toimivaksi. Autolautat toimivat 99% aikataulun mukaisesti. Tähän aikaan vuodesta jokaiselle lähdölle mahtuu ongelmitta kyytiin ja muita matkailijoita on todella vähän.

Suosittelen!

Videolla lisää reitistä.

Heräsikö ajatuksia?

2 comments

    1. Kyllä 🤩 Ja nähtävää riittää. Ollaan taidettu viimeisen 10 vuoden aikana käydä joka vuosi Norjassa. Aivan ihana maa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Close
Copyright © 2023 Lomavinkit.fi All rights reserved.
Close